lördag 5 november 2011

Camilla Plums grytor!!

Jag vet inte riktigt hur det gått till, men jag har totalt missat denna underbara danska kvinna - Camilla Plum. Matintresserad som jag är så känns det nästan lite pinsamt att upptäcka att hon är en riktig kändis!


Tittade på en repris där hon lagade de mest underbara köttgrytor. Började genast googla efter hennes recept som ingen svensk receptsite verkar ha tillgång till...MEN så hittade jag recepten på alla grytorna - på blogspot så klart!!
Det är en matblogg som heter "Monachos - en himla massa recept".
Gå in på bloggen om ni blir sugna:


http://monachosrecept.blogspot.com/


Här har jag kopierat hennes inlägg, översatt till svenska:

Grytor - Camilla Plum
Danska Camilla Plum gjorde dessa två grytor bland annat och jag fastnade för dessa och ska testas nu i vinter. Visar både den översatta och orginalet.

Stifatho14:e Februari 2010 kl. 20:30 på DR2
för 8 -10 personer
3 kg kalvkött / nötkött skaft, klippt eller helt lamm eller oksebov, medium stroke, nacke eller mitten hals.
7,5 dl tomatpassata, inte ren, men den mosade tomater
4 msk sherryvinäger
1 dl olivolja
7,5 dl mörkt öl
1,5 kg lök i fyra delar
10 enbär, lätt krossade
två torkad chili, urkärnad
1 hel vitlök, skalad
3 msk palmsocker eller Muscovadosocker
tunna, gula skalet från en halv citron
En bit cassiakanel ca. 4x5 cm
en stor kvist rosmarin
1 msk kummin
1 msk hel svartpeppar
2,5 till 3 msk grovt salt
1 kopp korinter (små russin)
Brun löken i olivolja i en tjockbottnad kastrull. Stek sakta men grundligt tills lätt karamelliserad, ta upp dem.
Bryn köttet hela vägen runt och ta upp det. Lägg till alla kryddor och stek det luktar helt underbart. Få vinäger i och bränna bort den igen, för det finns lite sirap kvar i botten av pannan. Kom kött, lök, tomater, socker och öl i grytan, och vatten för att täcka köttet.
Koka locken på mycket försiktigt tills köttet är mycket, mycket anbud, min 2,5 timmar, kanske mycket längre.
Ta bort köttet från såsen som beskrivs ovan, koka såsen i ändamålsenligt med Koren kuddar, krydda med salt, socker, och kanske vinäger och blanda igen.
Revisorer kan lätt göras dagen innan den ska ätas och värmde. Om du gör rätt i ugnen i en gryta med lock, placera den på 200 grader.


Gryta gjord i långpanna med höga kanter.
Daub med öl14:e Februari 2010 kl. 20:30 på DR2
Daub är en mycket klassisk och mycket aromatisk gryta, men kan lika gärna göras i ugn, antingen i en Kafferostningsföretagen eller i en långpanna med folie över.Det är underbart med potatismos. Kombinationen av den söta såsen, ljus bitterhet från öl och smör tills de är mjuka köttet i stora bitar är helt enkelt uppskattningar.
För 8-10 personer
2 kg oksetykkam
500 g Fläsk
7,5 dl aromatiska öl
2 purjolök
4 morötter
2-3 stora lökar
6 msk. Soya
1 msk. Hela svartpeppar
6 enbär
1 röd chili
Två lagerblad
6 vitlöksklyftor
2 stora matskedar. grovsalt
4 msk. olivolja
Skär grönsakerna i prydliga bitar. Skär bacon i små tärningar och kött av tio stora biffar. Lägg alla ingredienser i en stor Kafferostningsföretagen eller djup långpanna. Brown i ugnen i 200 grader tills kött och grönsaker är väl brynt. Vänd då och då. Det tar en halvtimme.Att få vatten att köttet är halvvägs omfattas. Packa upp alla ära i folie och grädda i 150 grader i 3 timmar eller tills köttet är mört. Vänd runt i den, så köttet över såsen får också möjlighet att ruttna i såsen. Häll vätskan från och koka den i, till förtjockningsmedel i en kastrull. Häll tillbaka över rätt och äta med potatismos.

Källa:


http://http//monachosrecept.blogspot.com/2011/11/grytor-camilla-plum.html


Nog blir man ganska så sugen på en gryta så här i höstmörkret!!!

Ha en skön lördagskväll!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails